Donnie Darko (2001)
Regie: Richard KellyHerkomst: Verenigde Staten van Amerika
Genre Drama/SF
Speelduur: 113 minuten
Met: Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Jena Malone
meer acteurs
8,1
Het is een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij even daarvoor door Frank, een angstaanjagend en twee meter lang konijn, naar buiten is geroepen. Terwijl Donnie net als iedere andere Puber worstelt met zijn omgeving, blijft hij in visioenen Frank zien en ontdekt hij hoe hij de tijd en zijn lot kan veranderen.
Filmdebuut van Seth Rogen.
Filmdebuut van Seth Rogen.
Reacties
23-11-2004 15:01 door: E V
Goed geacteerd door Jake Gyllenhaal, Jena Malone en bijrollen van Drew Barrymore, Maggie Gyllenhaal, Patrick Swayze en Noah Wyle.
30-1-2005 14:37 door: sindala
7-2-2005 09:03 door: Bregje
E V schreef: Pas op het eind snap je het en komt er een verassende ontknoping. |
25-2-2005 13:10 door: cyberbork
25-2-2005 13:36 door: Sebo
Ik ben geen groot liefhebber van science fiction, dus ik hoop dat dit ergens op slaat.
2-3-2005 10:15 door: Bregje
Als de scizofrenieverklaring hout snijdt, hebben we hier met de zoveelste wanstaltige film over schizofrenie te maken. Liever ga ik dus voor de 'mogelijke werelden'-verklaring van Sebo. Ik heb het idee van parallelle werelden altijd een interessante gedachte gevonden en vindt Donnie Darko een sterke vertolking van die gedachte! Wel vraag ik me dan nog steeds af waarom het geheel zo darko is. Is dat de voorstelling van een donkere zweterige pubergeest? (in tegenstelling tot cliches over schizofrenie bedien ik mezelf wel regelmatig van cliches over pubers..., excuses daarvoor)
2-3-2005 11:47 door: cyberbork
2-3-2005 12:23 door: Bregje
cyberbork schreef: En Bregje, ik dacht dat deze film enigsinds de realiteit van schozifrenie wat liet zien, heb ik dat dan helemaal mis? wat is dan wel een goede film over dit onderwerp ? |
2-3-2005 22:47 door: cyberbork
Ja inderdaad ik denk dat de "realiteit" is dat een film niet het "juiste" medium is om zo een onderwerp aan te kaarten. Neem bijvoorbeeld het Columbine incident. de Film Elephant haalt nog enigsinds punten op dat gebied maar is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Bowling for Columbine, dat toch een duidelijker beeld van de impact en gevoelens geeft. En ja Donnie Darko gaat niet in detail op in schijzofrenie, toch blijf ik denk ik maar van mening dat het beter kan, maar absoluut wel redelijk laat zien hoe een schijzofrene jongen zich in de " normale " wereld probeerd te reden.
3-3-2005 09:42 door: Bregje
cyberbork schreef: Film Elephant - niet te vergelijken met bijvoorbeeld Bowling for Columbine, dat toch een duidelijker beeld van de impact en gevoelens geeft. |
26-7-2005 23:20 door: sindala
Bregje schreef: Eerlijk gezegd ken ik geen goede film over schizofrenie |
'Spider' (van David Cronenberg met Ralph Fiennes) vond ik wel een aardige film over schizofrenie.
6-1-2006 02:23 door: RichardVanDam
31-5-2006 23:56 door: tim_oe
28-7-2006 21:34 door: Il Duce
Bregje schreef: Grappig dat je deze films in dit verband zo interpreteert. Op mij heeft Elephant minstens zo veel indruk gemaakt, omdat het het fenomeen als ongrijpbaar laat zien. Bowling for Columbine pakt het anders aan, en ook heel goed, maar wint het daarom niet voor mij als zijnde 'werkelijker' of 'subtieler'. Het kan dus volgens mij wel in films! |
Bowling for Columbine mist juist op alle vlakken een kritisch houding. De wereld wordt zwart-wit neergezet, en het incident eenzijdig weergegeven. Voordat micheal moore de film maakte wist hij al dat hij de maatschappij de schuld wou geven. Daarom is het geen documentaire, het documenteert niet alle feiten, alleen degene die zijn stelling onderbouwen.
(beetje ver van het onderwerp afgedwaald)
27-1-2007 00:24 door: Mebert
In ieder geval, volgens de huidig gehanteerde maatstaven in the psychologie zou Donnie een IV'tje zijn. Maar wat als de theorieën over kwantummechanica en kwantumfilosofie nu echt zijn?
Er verschijnen naar mijn mening ook redelijk veel films die dat bespreken. Een zeer goede film!
31-1-2007 10:05 door: Sebo
Mebert schreef: Bestaat schizofrenie eigenlijk wel. Of is dat een weerspiegeling van hetgeen we onszelf voorhouden wat niet gepast is? In ieder geval, volgens de huidig gehanteerde maatstaven in the psychologie zou Donnie een IV'tje zijn. Maar wat als de theorieën over kwantummechanica en kwantumfilosofie nu echt zijn? Er verschijnen naar mijn mening ook redelijk veel films die dat bespreken. Een zeer goede film! |
Maar zodra weerspiegelingen bestaan, dan bestaat schizofrenie toch ook volgens jouw suggestie? Helaas is schizofrenie maar al te werkelijk. Het bestaan van kwantummechanica is trouwens ook niet zo twijfelachtig. Maar wat bedoel je precies met kwantumfilosofie? (Hierbij het risico lopende behoorlijk van de film af te dwalen.)
8-2-2007 01:56 door: Mebert
R underscore mebert at hotmail dot com
9-2-2007 16:01 door: Sebo
Mebert schreef: Op dit moment is er een beweging gaande waarbij de denkers (fysici) en de voelers (filosofen) nader tot elkaar komen. Het antwoord wat ik op jouw vraag kan geven beslaat denk meer dan dat ik hier kwijt kan.... Maar ik ben wel bereid alle vragen hierover via Skype of MSN te beantwoorden. R underscore mebert at hotmail dot com |
Oei! Ik denk dat de meeste filosofen, waaronder ikzelf, zich niet graag "voeler" laten noemen: filosofie heeft vrijwel niets met voelen te maken. Ik denk dat je je vergist en esoterie in plaats van filosofie bedoelt.
12-3-2010 23:33 door: hugobraun